Blog

A dziś na deser pyszne gofry ze starej gofrownicy

DSCF0282

Nasza gofrownica znalazła się z nami jako prezent urodzinowy. Jest żeliwna, stara i poniemiecka. A korzystając z przepisu, który się na niej znajduje, robimy pyszne gofry.

Przepis w oryginale wygląda tak:

1 Klg Mehl, 2[1/4] Liter Milch, 6-8 Eier, 375 Gr Butter, 1 Löffel Hefe.

My robimy dla mniejszej ilości osób:) i ciut inaczej:

2 szklanki mąki,

Ok. 1,5 – 2 szklanki mleka,

2 jaja,

Ok. 100 g masła,

2 łyżeczki cukru,

szczypta soli.

Składniki dodaję tak, żeby ciasto było nie za gęste, nie za rzadkie. Gofrownicę przed smażeniem obficie smarujemy masełkiem.

To prawda, że jedzenie przygotowywane nad ogniem jest pyszne, a gofry są po prostu wyśmienite:D A do tego grzane wino lub zimowa herbata/kawa w kubku prosto z Zakopanego:)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *