Blog

Nasz pierwszy chleb na zakwasie. Mniam:)

chleb na zakwasie

Udało się i wreszcie upiekliśmy pierwszy chleb na zakwasie.

Przepis z książki  Beaty Pawlikowskiej „Piekę zdrowy chleb! I ciastka”.

Autorka bardzo przystępnie wszystko opisała i będę próbować kolejno Jej przepisy:)

A oto przepis na zakwas:

5 łyżek wody,

5 łyżek mąki żytniej.

Mieszamy na gęstą pastę i zostawiamy na dobę. Drugiego dnia wyrzucamy połowę i znów dodajemy 5 łyżek wody i mąki żytniej.

Tak kolejno do czwartego dnia. Tego dnia można upiec już pierwszy chleb. U mnie dziś jest piąty i właśnie piecze się drugi:)

Do chleba bierzemy kilka łyżek zakwasu + 250 g mąki żytniej + 200 ml wody. Znów mieszamy na gęstą pastę i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.

Następnie znów dodajemy mąkę 300 g (mogą być różne) + 200 ml wody + pół łyżki soli + dodatki (rodzynki, słonecznik, żurawina).

Przekładamy do formy, czekamy aż wyrośnie i pieczemy w 200 stopniach przez godzinkę.

Smacznego:)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *