Blog

Pyszny, domowy chleb w żeliwnym garnku

Składniki:

1 kg mąki pszennej

ok 600 g wody

4 łyżeczki cukru

3-4 płaskie łyżeczki soli

40 g drożdży

 

Ilość składników podana do dość dużego naczynia. Czasem piekę też z połowy ilości składników.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z  cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak zobaczymy, że zaczyn pracuje mieszamy go z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy ponownie, aż podwoi swoją objętość.

Następnie jeszcze raz zagniatamy, żeby usunąć powietrze i uformowany chlebek umieszczamy w naczyniu na papierze do pieczenia. Jak ponownie podwoi swoją objętość wkładamy w formie do, nagrzanego do ok 220 stopni, piekarnika. My pieczemy w piecu kaflowym przez 30 min, i kolejne 15 bez przykrycia.

W zwykłym piekarniku można podpiec bez przykrycia chwilę dłużej, ale najlepiej kontrolować na bieżąco.

Życzymy smacznego:)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *