Blog

W domu też kreatywnie

U nas dziś pracowita sobota. Oprócz drewnianych podstawek pod kubki, w kuchni również nie próżnowaliśmy. W warsztacie unosił się pył, a w kuchni zapach świeżo pieczonego chleba. Jak wiadomo chleb prosto z pieca najlepiej smakuje z prawdziwym masłem (ewentualnie z domowej roboty dżemem:)). Akurat w domu była wiejska śmietanka, z której powstało pyszne masełko. Oba przepisy dość proste, wystarczy tylko trochę chęci.

Chlebek (niestety jeszcze nie na zakwasie – ale pracujemy nad tym):

1 kg mąki 650,

1/4 kostki drożdży,

szczypta cukru,

2,5 łyżki soli,

750 ml wody,

dodatki.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie (pół szklanki). Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy rozpuszczone drożdże, cukier, sól oraz wodę. Wyrabiamy chwilę masę i jak już będzie w miarę jednolita odstawiamy na godzinę.

Pieczemy chlebek w ok. 200 stopniach przez ok 45 min. Ja piekę w piecu kaflowym i sprawdzam na bieżąco, czy chleb jest już gotowy.

Masełko:

Śmietankę 30% musimy rozbić ręcznie ( w butelce) bądź mikserem, żeby oddzielić maślankę od masła. Jak już się uda, odsączamy na sitku, a pozostałą masę przekładamy do miseczki. Następnie zalewamy zimną wodą i ugniatamy łyżeczką lub rękami, by pozbyć się resztek maślanki. Wymieniamy wodę i powtarzamy aż będzie czysta. Na koniec dodajemy przyprawy według uznania i formujemy kształt osełki.

Smacznego!!!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *